
Една топла чаша чай е позитивен източник на енергия. Чаят, приготвен по правилния начин, който не е нито прекалено силен, нито прекалено слаб, комбиниран с ежедневен упражнения, може да поддържа тялото ви здраво. Това е така защото той освежава тялото и духа на човека и улеснява потока на енергията. През променящите се сезони плодовият чай действа като естествен термостатичен регулатор. Според съвременните медицински изследвания е доказано, че плодовете притежават изобилие от свойства, полезни за здравето. Ежедневното пиене на три чаши качествен чай защитава организма ни от болести. Плодовият чай съдържа коктейл от здравословни съставки, като витамини B1,B2, B6, както и витамин C, флавоноиди и полифеноли. Антиоксидантните ефекти на флавоноидите в чая са важни за предотвратяване на ракови образувания. Плодовете са богат източник на два ключови минерала, а именно магнезий, който е отговорен за растежа на костите, и калий, който поддържа нивата на течностите в организма.
Антиоксидантите работят, като възпрепятстват и коригират атаките на свободните радикали в тялото. Също толкова важна е способността на плодовият чай да се бори със сърдечните заболявания. Ефектът от пиене на чай е лек и кумулативен. Чай, приготвен от банани помага при високо кръвно налягане. Лимонът е много добър за лекуване на гърлото. Природата е изключително щедра, предлагайки ни тези дарове. Всички знаем за невероятната полза от консумацията на ябълки – засилва имунната система, действа благоприятно върху сърдечната дейност, стопява мазнините. Аронията е със силно изразено антиоксидантно действие. В действителност плодовете от арония съдържат по-високи нива на антиоксиданти, полифеноли и антоциани, в сравнение с боровинки, грозде и повечето други плодове. Текущите проучвания също доказват , че в плодовете й се намират съединения, които се борят с рак и сърдечни заболявания, влияят благоприятно върху мозъчната дейност и подобряват храносмилането. Боровинките са богати на много хранителни вещества .

Освен че са изключителни източници на антиоксиданти, консумацията на боровинки задоволява ежедневните ни нужди от витаминни .Плодовете са богати на витамин K и манган.Консумацията на шипки влияе благоприятно върху редица стомашни проблеми. Със силно изразено противовъзпалително, антимикробно и антисептично действие. Пиенето на чай от шипка, има доказано действие при борбата с диабет. Касисът или още познат като черно френско грозде оказва положителен ефект върху редица системи от човешкото тяло – очна, сърдечно-съдова,белодробна и нервна. С ясно изразеното си антибактериално действие, помага при грипни състояния. Малината е вкусен плод с много здравословни ползи – богат на фибри и витамини –желязо, магнезий, цинк, В1,В2, фосфор. Плодовите чайове са екстракт от плодове. Не съдържат кофеин, което ги прави подходящ за бременни жени и деца.