Приготвяне

Ако искате да пиете хубав и качествен чай, трябва да го приготвите по правилния начин. Както при кафето, така и при чая има някои основни правила, които трябва да се спазват за да се получи вкусна напитка. Всеки детайл е от значение, затова обръщайте внимание на всички компоненти.

Водата
Винаги използвайте прясна и студена вода за да приготвите хубав чай. Пречистената или изворната вода са най-добрият избор, тъй като при тях липсват замърсявания или други субстанции, които могат да повлияят на вкуса на чаената напитка. От друга страна е хубаво водата да има натурални минерали, които могат да подсилят чаения вкус. Поради тази причина трябва да избягваме използването на дестилирана вода, която би неутрализирала вкуса.

Tемпературата
Температурата е може би най-важният фактор при приготвянето на чай. Известната теория, че врящата вода е подходяща за  всеки чай изобщо не е вярна. Всъщност различните видове чай се приготвят при различна температура на водата. Зеленият чай например, се приготвя при по-ниска температура, докато черният се нуждае от по-висока температура на водата, която да изкара характерния за него вкус.
 
Време на запарване
Подобно на температурата, времето на запарване е различно при различните видове чай. По-деликатните чайове (като зеления) трябва да се запарват за по-кратко време отколкото черния или пу-ер. Естествено, начинът на запарване много зависи и от личните предпочитания.
 
Чайникът
Може би на пръв поглед изглежда незначителен, но всъщност материалът, от който е направен чайникът е изключително важен. При избора на чайник, трябва да имаме предвид типа чай, който ще приготвяме в него. Металните съдове например, задържат топлина много по-дълго време от стъклените и порцелановите. Именно затова е подходящо да се използва метален чайник при приготвяне на чайове, изискващи по-дълго време на запарване. Стъклените и порцеланови чайници са предназначени за по-деликатните чайове, изискващи по-ниска температура, както и по-кратко време на запарване.
 
Ето и нашия наръчник за правилно приготвяне на различните видове чай:

 


...